marți, 12 iulie 2011

inceput perfect in hattrick

Un articol dedicat managerilor incepatori in hattrick

Perioada de inceput a unei echipe in hattrick este pe atat de frumoasa pe cat este de grea. Ca nou manager o sa intri "in paine" si iti vei conduce echipa spre faima si succes. Insa tot acum va trebui sa iei si unele decizii de management care iti vor influenta soarta echipei tale in primele sezoane, luarea celor mai bune decizii fiind foarte importanta.

Primul lucru care trebuie facut de orice manager incepator este citirea regulamentului. Stiu, este mare si plictisitor, dar asemeni unei case, ai nevoie de o fundatie pentru ca echipa ta sa supravietuiasca si sa reuseasca in viitor. Aceasta fundatie este regulamentul care te va ajuta sa intelegi notiunile de baza ale jocului si in principiu cam cum merg treburile. Daca ai citit regulamentul(si tin sa accentuez :"DACA AI CITIT regulamentul..") urmatorul pas de urmat este completarea testelor de licenta.Licenta(se gaseste in meniul Hattrick-ul Meu-Licenta) are trei mari obiective:ofera accesul la toate optiunile jocului,mai ofera o serie de informatii despre joc si ofera banii de inceput,pe care i-a primit fiecare echipa din hattrick.

Daca ai urmat pasii de mai sus acum ar trebui sa ai ceva cunostinte despre joc, o echipa compusa in general din jucatori slabi si 6 milioane de lei in cont. Fiind o echipa noua urmatorul pas ar trebui sa fie stabilirea unui plan corect de antrenament. De ce antrenamentul este asa de important(chiar mai important decat rezultatele!)? Antrenamentul devine atat de important in "viata" unei noi echipe pentru ca pe termen lung este singura cale de a progresa cu adevarat si a deveni mai bun.O parte din jucatorii din compartimentul antrenat vor deveni baza pentru rezultatele pozitive de mai tarziu iar cealalta parte vor fi vanduti pentru a obtine banii necesari supravieturii si progresului oricarei echipe de fotbal. Sistemul de antrenament are practic trei componente:conditiile de antrenament,antrenorul si jucatorii de antrenat. Conditiile de antrenament se pot seta in meniul Antrenament(aici vei gasi toate optiunile legate de antrenament) astfel:
Nivelul antrenamentului:100 % //
Tipul antrenamentului:Aici va apare antrenamentul ales //
Procent antrenament rezistenta:10%(este valoarea optima pentru o echipa noua).

Odata setate aceste procente poti trece la antrenorul care iti va antrena jucatorii(numele acestuia il gasesti in meniul Antrenament). Fiind o echipa noua la fel ca si jucatorii din lot, antrenorul este foarte slab si nu te va putea ajuta prea mult . De aceea este foarte important ca prima investitie sa fie aducerea unui nou antrenor mai capabil. Aceasta mutare se face tot din meniul Antrenament, link-ul Schimba Antrenorul(dreapta-jos). In continuare nu vei avea in lot jucatori utili ca antrenori si cea mai buna solutie este aducerea unui antrenor de afara. Pentru acesta va trebui sa alegi mentalitatea(unul ofensiv e cea mai buna optiune),liderul JALNIC(pentru a reduce la maxim suma investita in antrenor,totodata este nivelul optim pentru momentul actual)+nivelul de pricepere, singurele optiuni viabile fiind nivelele acceptabil-bun(avantajul la antrenament este in favoarea celui bun,dar pretul il face putin mai inaccesibil echipelor noi,alegerea fiind a managerului). Urmatoarea tinta pentru setarea planului de antrenament sunt jucatorii de antrenat. Acestia trebuie sa indeplineasca doar doua mari conditii:sa fie tineri(17-18 ani) si sa aiba ceva calitati ca sa merite antrenati(asta inseamna sa aiba skill-ul de acceptabil la calitatea antrenata).Cateva mici trucuri in cumpararea jucatorilor de antrenat:intre doi jucatori cu calitati aproximativ egale alege-l pe cel cu salariul mai mare,de asemenea intre doi jucatori aproximativi egali alege intotdeauna pe cel cu specialitate in defavoarea celui fara(cand cumperi jucatori tine cont si de numarul de zile pe care il au(la 112 zile vor implini un an in hattrick)). Fiecare antrenament are particularitatile sale si cel mai bine ar fi ca inainte de alegerea unui tip de antrenament sa intrebi pe conferinte despre antrenamente!

Dupa ce antrenamentul a fost aranjat nu iti mai ramane decat sa mai faci niste mici "retusuri" la club. Astfel ar trebui sa umbli in meniul Clubul si sa angajezi specialistii de care orice club are nevoie pentru o buna functionare. Primii sunt antrenorii secunzi+cei de portari. Acestia imbunatatesc antrenamentul primit de jucatori de aceea este indicat sa angajezi cativa, numarul pe care ti-l recomand eu fiind de 6 secunzi(atentie :daca antrenezi portar angajeaza 6 antrenori de portari+1 antrenor secund, altfel,pentru orice altceva angajeaza 6 antrenori secunzi +0 antrenori de portar). Inca un amanunt foarte important legat de secunzi, suma antrenorilor secunzi+antrenorii de portari nu trebuie sa depaseasca 10 astfel vei suferi o penalizare ,pierderea antrenamentului jucatorilor. Urmatorii specialisti sunt psihologii, care imbunatatesc increderea echipei, dar avand in vedere ca echipa ta nu este prea puternica momentan angajarea unor psihologi nu isi are rostul. Urmatorii specialisti ,purtatorii de cuvant si economistii,tin de partea economica a clubului. Purtatorii de cuvant au rolul de a imbunatati si mentine starea sponsorilor si a suporterilor dar pentru ca echipa nu are cine stie ce suporteri un singur purtator e de ajuns momentan. Economistii isi arata valoarea,prin dobanda oferita, la sume mari de bani (pe plus sau in minus) dar cum asta nu este cazul pentru o echipa noua ar fi bine sa nu fie angajat nici un economist. Ultimii specialisti, fizioterapeutii si medicii, au influenta asupra starii de sanatate a jucatorilor. Fizioterapeutii reduc sansele de accidentare a jucatorilor ceea ce ii face foarte importanti pentru o echipa. Numarul de angajat tine totusi de finante si alegerea personala, din aceste puncte de vedere eu recomand angajarea a 4 fizioterapeuti(ca un mic sfat:evita sa modifici des numarul fizioterapeutilor!). Medicii ,cei care vindeca jucatorii accidentati, vor fi angajati(nu mai mult de 10!) doar cand se accidenteaza jucatori(tot ca un mic sfat:incearca sa identifici jucatorii cu adevarat importanti ai echipei si care sa merite medicii anagajati pentru vindecare pentru a nu irosi inutil banii clubului!).
In continuare vreau sa vorbesc despre cateva "mutari" facute de managerii incepatori pe care eu le trec in categoria greselilor de inceput(cu diverse efecte):
-Marirea stadionului, o greseala frecventa la inceput, nu este necesara doarece astfel se pierd destui bani absolut inutil cu un stadion care nu va fi plin in viitorul apropiat datorita numarului redus de fani de la inceput.
-Transferurile facute "fara cap", aproape toti managerii incepatori facand greseala asta cheltuind astfel bani aiurea. Pe lista de transferuri se pot pune cu sanse reale de a fi vanduti doar jucatorii care au cel putin un skill principal de acceptabil(la portar, extrema, aparare , atac, constructie) sau viitorii antrenori (jucatorii cu experienta si lider cel putin acceptabil). Orice jucator care nu se inscrie in categoriile de mai sus cel mai probabil nu va fi vandut si este mai bine sa fie concediat. Legat de transferurile inspre club sfaturile mele sunt: sa se realizeze dupa ce au fost cumparati antrenorul si jucatorii de antrenat,sa nu se cheltuie sume mari de bani pentru un singur jucator si sa nu te grabesti in achizitionare jucatorilor pentru ca intotdeauna vei gasi alti si alti jucatori(intreaba-te daca calitatile jucatorului chiar sunt folositoare(exemplu:nu are rost sa dai bani in plus pentru un atacant cu skill maricel de aparare),vezi ultimele meciuri ale jucatorului ca acesta sa nu fie accidentat,etc etc)
-Nerespectarea diverselor reguli ale jocului si a conferintelor pot aduce diverse penalizari materiale(ma refer aici la amenzi). De aceea iti recomand sa citesti regulile conferintelor(unde vei afla si alte informatii folositoare) pe care le gasesti aici:(5557849.1).
-Investitia in tineret.Nu este o greseala in adevaratul sens al cuvantului dar dupa pararea mea nici o mutarea prea indicata cel putin in primul sezon.Spun asta pentru ca cele doua sisteme de juniori(scoala veche si academia) necesita timp pana vor putea produce cu adevarat jucatori ,timp in care vor necesita investitii in bani continue,de asemenea academia de tineret mai necesita si timp pentru administrare+cunostinte bune despre jucatori.
Daca ai urmat pasii de mai sus este aproape imposibil sa falimentezi in sezoanele de inceput .Mai departe succesul clubului tau sta in abilitatile tale tactice si economice.Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

;