duminică, 9 octombrie 2011

Meci: Tactici

Pentru fiecare meci poţi ordona echipei să folosească o anumită tactică. Fiecare tactică are avantaje, dar şi dezavantaje - deci alege cu grijă. Sunt şase tipuri de tactici (plus jocul "normal") disponibile. Dacă nu alegi o tactică echipa va juca "normal".

Nivel tactic

Cât de bine stăpâneşti o tactică depinde de priceperea echipei pentru acea tactică. Această pricepere este calculată cu diferite calităţi ale jucătorilor împreună cu bonusul de experienţă a fiecărui jucător implicat.

În al doilea rând, efectul nivelului tactic depinde şi de calităţile principale ale jucătorilor tăi şi ai adversarului. Calitatea principală este cea mai importantă pentru o anumită poziţie în teren; vezi capitolul "Jucători: Calităţi" pentru mai multe informaţii. Un nivel "bun" al tacticii va fi mai eficient dacă jucătorii tăi (şi cei adverşi) au o medie a calităţii principale "bun" decât dacă au o medie "titanic".

Pressing

Pressing înseamnă că jucătorii tăi pun presiune pe adversari şi se concentrează pe stoparea atacurilor adverse mai mult decât pe crearea propriilor atacuri. Presingul poate fi o alegere bună când îţi simţi echipa inferioară şi doreşti să fie mai puţine goluri.

Avantaj: Reduci numărul total de şanse al ambelor echipe într-un meci.

Dezavantaj: Rezistenţa va scădea mai repede.

Calităţi utile: Nivelul tactic de Pressing este determinat de totalul calităţii de apărare şi totalul rezistenţei tuturor jucătorilor de câmp. Dacă un jucător are specialitatea "Puternic", calitatea de apărare contează dublu. Cu cât sunt mai obosiţi jucătorii tăi, cu atât mai puţin vor putea pune presiune pe adversari.

Oricând este distrusă o şansă potenţială folosind tactica de pressing, acest lucru apare în raportul meciului. Nu vei afla niciodată care dintre echipe ar fi beneficiat de această şansă. Dacă ambele echipe joacă pressing efectul este, în medie, dublu.

Contraatac

Contraatac înseamnă că laşi adversarul să controleze balonul în mod deliberat şi, imediat ce ratează un atac, încerci să contraataci rapid. Jocul de contraatac poate fi o opţiune inspirată dacă ai apărare foarte bună şi atac foarte bun (dar un mijloc slab), şi, în special, în combinaţie cu un atac ineficient al adversarului.

Avantaj: Primeşti atacuri adiţionale (CA-uri când apărarea ta a oprit atacul advers).

Dezavantaj: Pierzi 7% din mijloc.

Calităţi utile: Nivelul tactic de contraatac este determinat de totalul sumei calităţilor de pase şi apărare ale fundaşilor tăi. Pasele sunt de două ori mai importante decât apărarea.

Doar echipa care nu domină mijlocul la momentul unui atac ratat poate avea parte de avantajele acestei tactici. Dacă domini mijlocul, atunci doar vei suferi dezavantajele. Toate contraatacurile sunt prezentate în raportul de meci.

Atac pe centru

Atac pe centru (AC) înseamnă că echipa ta se concentrează pe atacuri pe centrul terenului, în detrimentul atacurilor laterale. Cu alte cuvinte schimbi atacuri pe extreme cu atacuri pe centru.

Avantaj: Aproximativ 15-30% dintre atacurile primite pe flancuri se vor transforma în atacuri pe centru.

Dezavantaj: Apărarea pe ambele extreme scade.

Calităţi utile: Nivelul tactic de atac pe centru este determinat de totalul calităţii de pase a jucătorilor de camp.

Convertirea unui atac pe extremă în atac pe centru va fi întotdeauna menţionată în raportul de meci.

Atac pe flancuri

Atacul pe flancuri funcţionează la fel ca "Atacul pe centru", însă în sens opus; înseamnă că vei schimba atacurile centrale cu cele laterale. Cum în mod normal primeşti mai puţine atacuri centrale decât laterale, procentual vei converti mai multe din ele.

Avantaj: Aproximativ 20-40% dintre atacurile primite pe centru se vor transforma în atacuri pe flancuri.

Dezavantaj: Apărarea centrală scade.

Calităţi utile: Totalul calităţii de pase a tuturor jucătorilor de câmp determină nivelul tactic de Atac pe flancuri.

Mutarea unui atac de pe centru pe unul dintre flancuri apare întotdeauna în raportul de meci.

Joc creativ

"Jocul creativ" (JC) înseamnă că jucătorii încearcă să îşi folosească mai mult specialităţile şi alte calităţi.

Avantaj: Creşti şansa apariţiei evenimentelor speciale (atât pozitive cât şi negative) în timpul meciului.

Dezavantaj: Apărarea echipei care foloseşte această tactica va suferi o scădere.

Calităţi utile: Jocul creativ nu necesită vreo calitate anume şi nici nu poate atinge niveluri tactice, dar pentru a utiliza această tactică în beneficiul tău e recomandat să ai o echipă optimizată pentru evenimente speciale (adică să ai mulţi jucători cu specialităţi).

Şuturi de la distanţă

În cazul acestei tactici jucătorii sunt instruiţi să încerce mai degrabă să şuteze de la distanţă decât să ducă faza de atac până la capăt. Cu alte cuvinte renunţi la atacurile de pe centru şi de pe laterale în schimbul şuturilor de la distanţă. Şutul de la distanţă pune faţă în faţă şuteurul cu portarul advers. Tactica poate fi folositoare dacă întâmpini greutăţi în a înscrie din atacurile normale de pe centru/stânga/dreapta şi dacă ai şuteuri pricepuţi.

Avantaj: Tactica poate converti în şuturi de la distanţă până la 30% din atacurile normale de pe centru şi laterale.

Dezavantaj: Atacul central/lateral şi mijlocul scad uşor.

Calităţi utile: Nivelul tactic al şuturilor de la distanţă este determinat de totalul calităţilor de Atac şi de Faze fixe ale jucătorilor de câmp. Nivelul de Atac contează de trei ori mai mult decât cel de Faze fixe.

Când un atac normal este convertit în şut de la distanţă, echipa care se apără are o şansă de a bloca şutul în cazul în care foloseşte tactica "Pressing". Dacă acest lucru nu se întămplă, un jucător de câmp al echipei ce se află în atac (mijlocaşii centrali şi extremele au şanse duble faţă de restul jucătorilor) va efectua şutul de la distanţă. Calitatea şutului va depinde de nivelul calităţilor de "atac" şi faze fixe" ale şuteurului, iar portarul se va opune folosind calităţile de "portar" şi "faze fixe". Atât pentru şuteur cât şi pentru portar este nevoie de câte ceva la fiecare calitate, şi este preferabil sa ai nivel ceva mai mic dar la ambele calităţi decât să ai o calitate foarte mare şi una foarte slabă.

Toate şuturile de la distanţă (inclusiv cele blocate) sunt prezentate în raportul meciului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

;