duminică, 9 octombrie 2011

Psihologie

Managementul unei echipe de fotbal nu se rezumă doar la antrenament şi tactici, ţine la fel de mult şi de psihologie. Jucătorii trebuie să creadă în ei înşişi şi să-şi dorească să câştige. Psihologia echipei afectează rezultatele meciurilor, iar rezultatele meciurilor afectează, reciproc, psihologia echipei.

Spiritul echipei

Atmosfera de la club are o influenţă importantă asupra jocului echipei. Spiritul echipei afectează performanţa mijlocaşilor pe teren (cu cât e mai ridicat spiritul echipei, cu atât mai bine vor evolua) şi, ca rezultat, posesia. Spiritul echipei poate fi afectat de mai multe, dar în special de nivelul de lider al antrenorului, atitudinea echipei pentru fiecare meci, transferuri şi psihologi.

Încrederea

Jucătorii trebuie să aibă încredere în ei pentru a juca bine. O echipă cu încredere în sine scăzută are probleme în a înscrie din ocaziile avute. Încrederea în sine ridicată este, de obicei, un lucru bun, dar dacă ajunge prea sus jucătorii pot subestima echipele care nu sunt la fel de bune ca a lor (detalii mai jos). Încrederea echipei se reflectă în evaluările din sectorul atacului. Încrederea în sine e în mare parte dependentă de rezultatele meciurilor anterioare, iar psihologii sportivi o pot ridica.

Atitudinea echipei

Înaintea fiecărui meci oficial le poţi spune jucătorilor cât de important este meciul. Setarea atitudinii echipei afectează posesia. Ai trei alternative:

Meciul sezonului: Jucătorii vor da totul pe teren. Însă după meci spiritul echipei va scădea, ceea ce înseamnă că nu vor juca la maxim în următoarele meciuri.

Normal: Jucătorii se comportă ca de obicei.

Relaxat: Jucătorii vor juca relaxat, ştiind că vin meciuri mai importante. Imediat după meci spiritul echipei va creşte iar jucătorii vor juca mai bine în meciurile următoare.

Personalitatea jucătorilor

Toţi jucătorii au o personalitate. Jucătorii necinstiţi şi agresivi tind să primească mai multe cartonaşe şi să fie eliminaţi mai des. Calitatea de lider este importantă pentru căpitanul numit şi pentru antrenor.

Evenimente de meci psihologice

Evenimentele din timpul unui meci pot afecta performanţa echipei. Aceste evenimente nu vor afecta spiritul echipei sau încrederea în sine - ci doar meciul jucat. Nu este neobişnuit pentru o echipă cu un avantaj enorm să-şi piardă avântul şi să dea înapoi. De asemenea, o echipă cu o performanţă inexplicabil de slabă în prima repriză ar putea să primească o mustrare din partea antrenorului pe durata pauzei, făcându-i să se adune şi să-şi revină.

Subestimarea

Dacă joci cu o echipă aflată într-o poziţie mai joasă în clasament iar încrederea echipei tale este puternică (sau mai ridicată), jucătorii tăi şi-ar putea subestima adversarii, jucând astfel la o capacitate sub cea normală. Riscul apariţiei subestimării depinde de diferenţa de puncte dintre echipe, nivelul de încredere şi atitudinea echipei tale. Cu cât e mai mare diferenţa, cu cât e mai ridicat nivelul, etc., cu atât e mai mare riscul subestimării adversarului. Singurul mod de a evita complet acest risc e atitudinea "Meciul sezonului".

Dacă echipa ta îşi subestimează adversarul, intensitatea fenomenului depinde de diferenţa de puncte, nivelul de încredere, atitudinea echipei şi locul de desfăşurare al partidei. În funcţie de rezultat, echipa îşi poate reveni la pauză: poate exista o revenire completă dacă adversarul conduce, 2/3 în caz de scor egal şi 1/3 când conduci cu un gol.

Subestimarea adversarului poate avea loc doar în meciurile de campionat, însă este exclusă în primele trei etape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

;