duminică, 9 octombrie 2011

Formaţia: Fundamentele


Ca manager al echipei trebuie să decizi modul în care va juca echipa şi ce formulă va aborda. Înainte de fiecare meci trebuie să dai ordinele de meci, lucru pe care îl poţi face pe pagina "Meciuri". Ordinele trebuie trimise cu cel puţin 20 minute înainte de startul meciului, dar ceasul arbitrului poate indica o oră uşor diferită, aşa că încearcă sa nu trimiţi ordinele în ultimul moment. Poţi seta şi o formulă "standard" de joc (îţi recomandăm să fii precaut şi să faci acest lucru). Această formulă va fi preluată de Hattrick pentru meciurile următoare dar, evident, poţi modifica oricând formaţia şi jucătorii pentru fiecare meci în parte.

Formaţia de start şi schimbările

Pentru fiecare meci trebuie să alegi titularii, rezervele, executantul fazelor fixe şi căpitanul echipei. În interfaţa ordinelor de meci vei folosi drag & drop pentru a aşeza jucătorii pe poziţiile dorite.

Dacă un jucător suferă o accidentare, el va fi înlocuit de rezerva pentru acel post. Dacă nu ai o rezervă pentru acel post sau dacă şi acea rezervă se accidentează în timpul meciului, va intra pe teren o altă rezervă (de pe un alt post). Dacă nu mai ai rezerve, va trebui să continui meciul cu doar 10 jucători. Dacă nu mai ai rezerve şi portarul este accidentat, un jucător de câmp va trece automat în poartă. Acelaşi lucru se întâmplă dacă nu ai ales un portar de la bun început. Poţi seta şi schimbări condiţionate. Citeşte capitolul referitor la schimbări pentru mai multe informaţii. Reţine că trebuie să începi meciurile cu minim 9 jucători în teren pentru a evita un forfait, care duce la pierderea antrenamentului în acea săptămână.

Alegerea aşezării echipei

Poţi folosi orice formaţie care poate fi creată cu interfaţa ordinelor de meci; pe pagina Antrenament există o listă a tuturor formaţiilor posibile.

Ce trebuie reţinut e că atunci când într-o poziţie centrală există mai mult de un jucător (fundaşi centrali, mijlocaşi centrali sau atacanţi), ei nu vor putea contribui la rating-urile echipei cu întreaga lor capacitate. Această scădere a contribuţiei este mai mare pentru trei astfel de jucători decât pentru doi. Logica din spatele regulii: atunci când există mai mulţi jucători într-o anumită zonă, ei încep să se bazeze unul pe celălalt şi astfel nu pot contribui cu întreaga lor capacitate.

Pe scurt, un singur jucător aflat într-o poziţie centrală contribuie 100%. Folosirea a doi jucători într-o poziţie centrală conduce la o scădere a contribuţiei (care îi afectează pe amândoi), iar folosirea a trei astfel de jucători înseamnă o scădere chiar mai mare (care îi afectează pe toţi trei). Regula afectează toate calităţile jucătorilor.

Intensitatea scăderii contribuţiei e mai mare pentru mijlocaşii centrali decât pentru atacanţi şi mai mare pentru atacanţi decât pentru fundaşi. Mai exact, pierderea suferită de mijlocaşii centrali este cam de două ori mai mare decât cea a fundaşilor, iar pentru atacanţi e undeva între cele două menţionate mai sus.

Tacticile şi atitudinea echipei

În formularul de ordine poţi seta şi tactica formaţiei şi atitudinea echipei pentru acel meci. Tacticile sunt descrise în capitolul Meci: Tactici iar atitudinea echipei în capitolul Psihologie.

Ordinele individuale

Le poţi oferi tuturor jucătorilor de câmp aflaţi pe teren ordine individuale. Poţi, spre exemplu, folosi un mijlocaş cu ordin de joc "defensiv". Asta înseamnă că este mijlocaş central, dar se va concentra mai mult pe defensivă decât în mod normal şi mai puţin pe atac. Sunt 4 ordine individuale, vezi tabelul pentru detalii complete şi ce înseamnă pentru fiecare poziţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

;